
Bardzo pyszna i sycąca zupa, szczególnie w wersji na ostro. Doskonała w zimne dni. Polecam podawać z nachos, parmezanem i kolendrą.
CZAS PRZYGOTOWANIE: 40 minut
LICZBA PORCJI: 5-6
SKŁADNIKI:
– 2l bulionu
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 filety z kurczaka
– 1 papryka czerwona
– 1 puszka kukurydzy
– 250ml passaty lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 50g tłuszczu: olej kokosowy/oliwa/masło klarowane
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 3 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do przygotowania potrawy użyj jednego garnka. Na początku przygotuj mięso. Oczyść filety i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć mięso do miski, zasyp mąką oraz przyprawami, dokładnie wymieszaj i odstaw. W garnku rozgrzej tłuszcz, zmniejsz płomień i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, po 3 minutach dorzuć mięso i smaż około 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę i smaż kolejne 5 minut. Wlej passatę pomidorową, wymieszaj i dodaj 2l bulionu. Gotuj zupę pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Polecam podawać z kilkoma nachos, tartym parmezanem i świeżą kolendrą. Dla osób na diecie polecam tylko kolendrę 😉
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
2896 | 241g | 156g | 157g |