Słodkości

Rogaliki z kruszonką

Chyba wszyscy lubią słodkie rogaliki drożdżowe. Są przepyszne i bardzo trudno im się oprzeć. Zazwyczaj robię połowę z powidłami śliwkowymi, a drugą połowę z nutellą i posypuję po wierzchu kruszonką.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
CZAS WYRASTANIA CIASTA: 60 minut
LICZBA PORCJI: 32 sztuki

SKŁADNIKI:
– 500g mąki pszennej
– szczypta soli
– 1 kostka drożdży świeżych (100g)
– 2 łyżki ciepłej wody lub ciepłego mleka
– 2 łyżki cukru
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 1 margaryna Kasia 250g
– 1 jajko
– 1 kwaśna śmietana 18% (200g)
– Słoik powideł śliwkowych lub nutella

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Margarynę wyjmuj z lodówki i pokrój na małe kosteczki.
Drożdże pokrusz, zalej 2 łyżkami ciepłej wody albo ciepłego mleka i wymieszaj łyżką, aż się zupełnie rozpuszczą. Dodaj łyżeczkę cukru i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Do miski wsyp suche składniki: mąkę, sól, cukier oraz cukier wanilinowy i wszystko wymieszaj łyżką. Wlej rozpuszczone drożdże, wbij jajko, dodaj śmietanę i pokrojoną margarynę. Wyrób rękoma ciasto. Jeśli za bardzo przykleja się do ręki można trochę podsypać mąką. Gdy ciasto ma gładką konsystencję i widać, że wszystkie składniki już ładnie się połączyły, wówczas podsyp delikatnie w misce mąką od spodu i na wierzchu, a następnie nakryj kuchenną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, na około 45minut. Ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i podziel na 4 części. Każdą z części rozwałkuj na kształt koła i podziel na 8 trójkątów (tak jakbyś kroił/kroiła pizzę na 8 części). W sumie z 4 części ciasta, uzyskasz po 8 rogali, więc łącznie otrzymasz 32 rogaliki. Na każdy trójkąt ciasta, po szerszej stronie nałóż łyżeczkę powideł i zwiń w stronę wąskiego końca, troszkę dociskając w miejscu dookoła powideł, aby nie uciekły na zewnątrz podczas pieczenia. Piecz w dwóch porcjach na blachach od piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy, ponieważ podczas pieczenia rogale jeszcze wyrosną. Można już tak przygotowane rogale upiec i po wyjęciu posypać tylko cukrem pudrem lub polać lukrem, ale moja rodzina uwielbia wersję z kruszonką, dlatego smaruję na blasze rogale rozkłóconym jajkiem i przygotowuję kruszonkę. Przepis na kruszonkę znajdziesz w kategorii Różności lub klikając w link Kruszonka. Włącz piekarnik, w opcji góra/dół, temperatura 180°C. Gdy piekarnik osiągnie już właściwą temperaturę, włóż pierwszą blachę i piecz około 17 minut. Wyjmij od razu po upieczeniu i włóż drugą blachę. Należy chwilkę odczekać, aż przestygną, gdyż rogale, a szczególnie nadzienie jest bardzo gorące.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
628691g319g793g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *