
Pyszne i pożywne śniadanko, również dla osób na diecie ketogenicznej.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
LICZBA PORCJI: 1
SKŁADNIKI NA OMLET:
– 3 jajka
– 50g żółtego sera
– 50g boczku lub szynki
– 25g cebuli
– 25g papryki czerwonej
– masło klarowane lub oliwa do smażenia, około 2 łyżki
– sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na patelnię wlewam łyżkę oliwy i smażę pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę i boczek, do 5 minut. Ser ścieram na tarce jeśli mam w kawałku, jeśli mam plastry to kroję w drobną kostkę. W małej miseczce rozbijam jedno jajko i roztrzepuje je widelcem, wsypuję szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Na patelnię wrzucam pół łyżeczki masła klarowanego i staram się, aby tłuszcz pokrył całą patelnię. Zmniejszam płomień i wlewam na patelnię jajko, zdejmuję patelnię z ognia i przechylam ją we wszystkie strony, aby cienka warstwa jajka pokryła całe dno patelni. Wrzucam na jajko 1/3 część podsmażonego boczku, cebuli i papryki, posypuję startym serem i stawiam patelnię na ogień. Nakrywam ją pokrywką dzięki czemu szybko ser się roztopi. Po minucie zdejmuję pokrywkę i drewnianą łopatką zwijam omlet w rulon, a raczej składam go co 3 cm. Czynność powtarzam jeszcze dwukrotnie z pozostałymi jajkami.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
– 5szt pomidorków cherry
– garść rukoli 10g
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na rukolę wrzucam pokrojone na pół pomidorki, polewam oliwą i posypuję szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
895 | 48g | 75g | 7,5g |