
Moje platery zakąsek powstały przy okazji 18-tych urodzin syna. Oczywiście wszystko zostało zalane galaretą, niestety nie udało mi się tego uwiecznić 🙂 Znalazły się tutaj szparagi w szynce, schab ze śliwką oraz rolada z indyka.
SCHAB ZE ŚLIWKĄ
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS MARYNOWANIA: przez noc (10h)
CZAS PIECZENIA: 60 minut
LICZBA PORCJI: 12 sztuk
SKŁADNIKI:
– 1 kg schabu
– 100-150g suszonych śliwek
– 3 ząbki czosnku
– 40ml oleju
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– pół łyżeczki papryki ostrej
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Długim, cienkim nożem wytnij kanał przez środek mięsa. Do kanału napchaj suszonych śliwek. W miseczce wymieszaj olej z przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i natrzyj tą miksturą całe mięso. Gotowe mięso włóż do rękawa do pieczenia, a następnie do lodówki na całą noc. Rano wyjmij przygotowane mięso z lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, grzanie góra/dół. Zanim piekarnik się rozgrzeje, na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż schab na wysokiej mocy palnika z każdej strony, aby pięknie się zarumienił. Następnie umieść go znowu w rękawie i zawiąż z obu stron, zostawiając mięsu trochę luzu. Przełóż rękaw z mięsem do naczynia żaroodpornego albo brytfanki i piecz przez godzinę, na środkowej półce. Po upieczeniu nie wyjmuj z rękawa dopóki nie wystygnie. Następnie pokrój na plastry grubości około 2cm.
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
2474 | 245g | 44g | 105g |
ROLADA Z PIERSI INDYKA
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS MARYNOWANIA: przez noc (10h)
CZAS PIECZENIA: 50 minut
LICZBA PORCJI: 12 sztuk
SKŁADNIKI:
– 1 kg fileta z indyka
– 40ml oleju
– 3 ząbki czosnku
– 4 łyżeczki czubrycy zielonej
– sznurek do pieczenia mięsa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filet przecinamy wzdłuż i rozkładamy jak książkę, jeśli mamy gdzieś zgrubienia to możemy je delikatnie rozklepać tłuczkiem przez folię, aby grubość mięsa była podobna w każdym miejscu. Do miski wlewamy olej, wsypujemy czybrycę (możesz zastąpić dowolną mieszanką przypraw), dorzucamy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dokładnie mieszamy. Gotową miksturą smarujemy filet (najpierw od środka) i zwijamy go w rulon. Za pomocą sznurka do pieczenia związujemy roladę, aby była zwarta, a następnie po wierzchu smarujemy resztą naszej mikstury z przyprawami. Wstawiamy ją do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i podsmażamy na małej ilości tłuszczu z każdej strony przez kilka sekund, żeby pięknie się zarumieniło. Następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką bulionu, albo wody i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, w opcji góra/dół na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy na plastry grubości około 2cm.
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
1486 | 215g | 60g | 18g |
SZPARAGI W SZYNCE
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 12 sztuk
SKŁADNIKI:
– 2 pęczki szparagów (co najmniej 24 sztuki) u mnie zielone
– szynka duże plastry (rodzaj dowolny), 12 plastrów, około 300g
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIE:
Szparagi zielone są łatwiejsze w przygotowaniu, odłamujemy tylko zdrewniałą końcówkę (około 1/3 od końca) i płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i dopiero gdy zaczyna się gotować wrzucamy sól. Wkładamy nasze szparagi i gotujemy max 10 minut, żeby ich nie rozgotować. Gdy szparagi przestygną zawijamy w plaster szynki po 2 sztuki.
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
628 | 80g | 16g | 50g |
GALARETA
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: 1 litr
SKŁADNIKI:
– 1 litr rosołu
– żelatyna spożywcza wieprzowa 5-6 łyżek
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rosół podgrzać. Wrzucić 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i wlać sok z cytryny. Zagotować, a następnie przecedzić. Rozpuścić w rosole żelatynę i ostudzić. Gdy zaczyna tężeć polać przygotowane wcześniej platery z zakąskami.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
1038 | 123g | 46g | 46g |