Zupy

Rosół z kury

Rosół to bez wątpienia królowa polskich zup. Jest pyszny, aromatyczny i bardzo zdrowy. Tak jak moja mama, zawsze podaję go z domowym makaronem. Przepis na makaron znajdziesz w kategorii różności.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
CZAS GOTOWANIA: 3h
LICZBA PORCJI: 4l

SKŁADNIKI:
– kura lub porcja rosołowa i skrzydełka (łącznie około 1,5kg mięsa)
– 400g marchewki
– 250g pietruszki (korzeń)
– 75g selera (korzeń)
– 50g cebuli
– 10g łupiny z cebuli
– 20g pora
– 20g natki pietruszki (pół pęczka)
– 3 łyżki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 4l wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso dokładnie oczyszczam i myję. Kuper odcinam i wyrzucam. Następnie wkładam już czyste mięso do garnka i zalewam je zimną wodą. Gdy woda zaczyna się gotować, zmniejszam moc palnika do minimum i zbieram łyżką cedzakową szumowiny (ścięte białko), które zbierają się na powierzchni wywaru. Dopiero teraz wrzucam marchew, pietruszkę, seler i por. Łupiny cebuli podpiekam 3 minuty na suchej patelni, cebulę też można wrzucić na patelnię, ale ja najczęściej nabijam ją na nóż i opalam nad palnikiem gazowym, na czarny kolor. Cebulę i łupiny wrzucam do rosołu. Wsypuję sól i pieprz. Rosół gotuję na najmniejszej mocy palnika przez 3h. Na pół godziny przed końcem wrzucam do garnka natkę pietruszki. Rosół przecedzam przez sito do czystego garnka, żeby był klarowny. Warzyw i mięsa nie wyrzucam. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a z mięsa robię galart, albo potrawkę.

Polecam zrobić makaron domowy, z którym rosół smakuje najlepiej. Przepis na makaron znajdziesz klikając w link Makaron domowy.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
3399323g183g170g