Różności

Makaron domowy

Makaron domowy jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Uwielbiam go do rosołu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
LICZBA PORCJI: 600g

SKŁADNIKI:
– 3 jajka
– 350g mąki pszennej
– pół łyżeczki soli do ciasta i płaska łyżeczka do wody, w której będziemy gotować kluski
– 3l wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wbijam jajka i roztrzepuję je widelcem, wsypuję sól i mąkę i mieszam wszystkie składniki. Następnie zagniatam ciasto, gdy jest już w miarę zwarte przekładam na stolnicę i wyrabiam około 5 minut. Jeśli przykleja się do ręki podsypuję mąką. Dzielę na 2 części. Każdą rozwałkowuję na grubość około 2mm i kroję na paski, które przepuszczam przez maszynkę do makaronu. Jeśli nie masz maszynki, rozwałkowane ciasto zwiń w rulon i krój kluski grubości takiej jaką lubisz. Jeśli chcesz cienkie nitki to nie grubiej niż 2mm. Co jakiś czas podrzucam pokrojony makaron, można też podsypać mąką, żeby się nie sklejał. W garnku zagotowuję 3 litry wody, do której wsypuję płaską łyżeczkę soli. Gdy woda zaczyna się gotować wrzucam makaron i drewnianym widelcem mieszam w garnku, żeby się rozdzielił. Bardzo szybko wypływa do góry, zmniejszam moc palnika i od tego momentu gotuję jeszcze 3 minuty. Jeśli pokroisz grubsze kluski pogotuj chwilę dłużej, zawsze możesz wyjąć jeden i spróbować czy już jest ugotowany. Ugotowany makaron przecedzam na sitku i przelewam zimną wodą.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
148659g26g261g