
To bardzo prosta, smaczna i sycąca potrawa. Polecam osobom na diecie ketogenicznej oraz wszystkim, którzy nie liczą kalorii.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
LICZBA PORCJI: 1-2
SKŁADNIKI:
– 250g mielona karkówka
– 25g cebula
– 1 ząbek czosnku
– 100g pomidora
– 50g pieczarek
– 100g szpinaku
– 50g rukoli
– 250g żółtego sera: cheddar, mozarella, parmezan
– pół łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1/4 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 2 łyżki masła klarowanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na patelnię wrzucam masło, a gdy się rozpuści dodaję mięso, które rozdrabniam za pomocą drewnianej łyżki. Wsypuję przyprawy i mieszam. Dodaję drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażam, a później nakrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu 15 minut.
W tym czasie ścieram na tarce na grubych oczkach ser. Piekarnik rozgrzewam do 190°C. Blachę nakrywam papierem do pieczenia i na każdej ćwiartce blachy robię kopiec z sera, staram się rozdzielić ser proporcjonalnie. Kopczyki delikatnie spłaszczam. Blachę wkładam do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie na patelnię dorzucam pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, mieszam wszystkie składniki i dusze kolejne 10 minut. Teraz na patelni lądują pomidory, które kroję na małe kawałki i szpinak, wszystko mieszam i duszę jeszcze 5 minut.
Ser już pięknie się rozpuścił w piekarniku, więc wyjmuję blachę i daję jemu przestygnąć minutę. Po tym czasie powstały nam 4 elastyczne placki serowe. Na każdy nakładam farsz i zwijam w ruloniki. Podaję na rukoli.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
1489 | 113g | 108g | 19g |