Pyszna, chrupka pizza na podpłomykach. Smaczna odmiana zamiast tradycyjnej pizzy. Podpłomyki to najstarsza forma chleba w postaci małego placka, do przygotowania którego wystarczy woda i mąka.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
LICZBA PORCJI: 12 sztuk
SKŁADNIKI NA PODPŁOMYKI:
– 300g mąki
– 250ml gorącej wody
– pół łyżeczki soli
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
– 250 ml sosu do pizzy, przepis znajdziesz klikając w link Sos do pizzy
– 300g żółtego sera
– 200g salami
– 100g boczku wędzonego
– 50g czerwonej cebuli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wsypuję mąkę i sól. Następnie dolewam stopniowo wody, cały czas mieszając składniki łyżką, a później wyrabiam ciasto ręką. Gdy już uformuję elastyczną kulę dzielę ją na 12 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczam i wałkuję na cienki placek. Rozgrzewam suchą patelnię, następnie zmniejszam płomień i wkładam pierwszy placek. Smażę bez tłuszczu, najpierw 3 minuty z jednej strony. W tym czasie ścieram ser na tarce. W trakcie smażenia powstają bąble, które przekłuwam widelcem, aby ciasto pozostało płaskie. Odwracam na drugą stronę i od razu smaruję już podpieczoną stronę sosem i układam na placku salami, boczek, cebulę i posypuję startym serem. Nakrywam na minutę pokrywką i gdy widzę, że ser już się roztopił, zdejmuję placek z patelni. Czynność powtarzam z wszystkimi plackami. Na placek możesz ułożyć swoje ulubione składniki do pizzy: pieczarki, szynkę, paprykę, oliwki, co tylko zechcesz.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
3781 | 175g | 231g | 255g |