Pieczywo Różności

Podpłomyki

Podpłomyki to najstarsza forma chleba w postaci małego placka, do przygotowania którego wystarczy woda i mąka. Ja używam podpłomyków jako ciasto pod mini pizze, można nimi zastąpić tortillę, albo podawać do gulaszu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut

SKŁADNIKI:
– 300g mąki
– 250ml gorącej wody
– pół łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wsypuję mąkę i sól. Następnie dolewam stopniowo wody, cały czas mieszając składniki łyżką, a później wyrabiam ciasto ręką. Gdy już uformuję elastyczną kulę dzielę ją na 12 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczam i wałkuję na cienki placek. Rozgrzewam suchą patelnię, następnie zmniejszam płomień i wkładam pierwszy placek. Smażę bez tłuszczu, najpierw 3 minuty z jednej strony. W trakcie smażenia powstają bąble, które przekłuwam widelcem, aby ciasto pozostało płaskie. Odwracam na drugą stronę i smażę następne 3 minuty. Czynność powtarzam z wszystkimi plackami i gotowe.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
102928g5g222g