Słodkości

Chałka

Drożdżowa chałka z kruszonką. Wspaniała na sobotnie śniadanie. Pyszna, aromatyczna, maślana, po prostu genialna.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS WYRASTANIA CIASTA: 75 minut
LICZBA PORCJI: 1kg

SKŁADNIKI:
– 500g mąki pszennej
– 250ml ciepłego mleka
– 50g cukru
– 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
– 1 jajko do ciasta + 1 do posmarowania przed posypaniem kruszonką
– 20g drożdży świeżych lub 7g suchych
– 60g masła
– szczypta soli
– kruszonka: 75g mąki pszennej, 50g cukru, 50g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski kruszę drożdże, wsypuję łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalewam ciepłym mlekiem. Mieszam wszystkie składniki, aż się połączą. Nakrywam miskę bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. W drugiej misce mieszam resztę mąki, z resztą cukru, dosypuję sól i cukier wanilinowy, wbijam 1 jajko i dokładam masło pokrojone w małe kostki. Gdy drożdże już zaczynają pracować wlewam je do miski z pozostałymi składnikami i przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta łączę wszystkie składniki, trwa to około 5 minut. Gotowe ciasto podsypuję mąką od spodu i delikatnie na wierzchu i znowu nakrywam miskę ścierką i odstawiam do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto co najmniej podwoi swoją objętość. W między czasie przygotowuję kruszonkę. Przepis na kruszonkę znajdziesz w kategorii „Różności”, do chałki wystarczy połowa porcji. Gotową kruszonkę wkładam do lodówki. Gdy ciasto już wyrośnie, wyjmuję je na stolnicę, dzielę na 3 części i z każdej formuję wałek długości około 50cm. Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia, wałki przekładam na blachę i zaplatam warkocz, a końcówki zlepiam i podwijam pod spód. Chałkę przykrywam ścierką i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie smaruję ją rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką. Rozgrzewam piekarnik do 185°C, w opcji góra/dół, układam blachę na środkowej półce i piekę 35 minut. Wyjmuję od razu po tym czasie.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
358383g119g559g