Mięso i ryby

Gołąbki

Przepyszne, tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
CZAS GOTOWANIA: 2 h
LICZBA PORCJI: 16 sztuk

SKŁADNIKI:
– 1 główka białej kapusty
– 800g mięsa mielonego z łopatki
– 200g ryżu (2 torebki)
– 1 duża cebula 300g
– 3l rosołu, przepis znajdziesz klikając w link Rosół z kury
– 500 g słoniny bez skóry
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżka masła klarowanego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski włóż mięso i wsyp sól oraz pieprz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle, następnie odstaw, aby ostygła. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudź. W tym czasie wytnij głąb z kapusty i włóż ją do garnka z wrzątkiem, wyciętym miejscem do dołu i gotuj około 10 minut, na małym ogniu. Masz chwilkę czasu, więc do miski z mięsem włóż cebulkę i ryż i wszystko dobrze wymieszaj. Kapustę przekręć ostrożnie na drugą stronę i po 3 minutach zdejmij 2 liście, odczekaj znowu 2 minuty i zdejmij kolejne 2, itd. Na każdym liściu odetnij zgrubienie, nakładaj porcję mięsa, złóż do środka boki liścia i zwiń ciasno w rulon, od grubszej strony, do krawędzi liścia po drugiej stronie. Zwiń tyle sztuk na ile wystarczy Tobie farszu. Na dnie garnka wyłóż plastry słoniny, na nich ułóż przygotowane gołąbki, wyjdą 2 warstwy, zalej wszystko bulionem (można dołożyć 3 łyżki przecieru pomidorowego). Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. W czasie gotowania nie musisz mieszać i pilnować potrawy, ponieważ plastry słoniny chronią przed przypaleniem. Ja zostawiam je w bulionie na noc i wyjmuję dopiero następnego dnia rano. Wówczas, gdy ociekną z rosołu, część zamrażam, a te które planujemy jeść, przed podaniem, smażę na łyżce oleju, na małym ogniu do uzyskania zarumienionej kapuścianej skórki.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
3730220g215g60g