Pyszne bułeczki na bazie serka śmietankowego. Przepis jest bardzo prosty. Bułki idealne dla osób na diecie ketogenicznej.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS ODPOCZYWANIA CIASTA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 35 minut
LICZBA PORCJI: 5 bułek
SKŁADNIKI:
-100g łuski babki jajowatej
– 3 jajka
– 250g serka śmietankowego
– 1 łyżka miękkiego smalcu (12g)
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 płaska łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski włóż wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj je łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przykryj bawełnianą ścierką kuchenna i odstaw na 10 minut. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Ciasto podziel na 5 części i z każdej uformuj mokrymi rękoma bułkę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C, w opcji góra/dół. Włóż blachę na środkową półkę i piecz 35 minut.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
1222 | 44g | 91g | 11g |