Szybkie w przygotowaniu, pyszne pizzerinki, na spodzie z salami. Idealne dla osób na diecie ketogenicznej.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15minut
CZAS PIECZENIA: 3 minuty
LICZBA PORCJI: 8 mini pizzerinek
SKŁADNIKI:
– 8 plasterków salami (100g)
– 100g pieczarek
– 50g sera żółtego (np. mozzarella)
– 40g sosu pomidorowego do pizzy (ewentualnie przecier pomidorowy)
– 25g cebuli
– 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (12g)
– sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pieczarki i cebulkę pokrój drobno i podsmaż na patelni z łyżką masła klarowanego, około 5 minut. W trakcie użyj soli i pieprzu do smaku. Ser zetrzyj na tarce. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż 8 plasterków salami. Smaruj każdy sosem pomidorowym (przepis znajdziesz w kategorii „Różności”). Jeśli nie masz czasu na przygotowania sosu, to wymieszaj przecier pomidorowy, ze szczyptą bazylii, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Następnie na wierzchu rozłóż wcześniej podsmażone pieczarki z cebulką i posyp startym serem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C, ustaw opcję pieczenia góra/dół. Włóż blachę na środkową półkę i piecz 8 minut. Najsmaczniejsze są gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
620 | 32g | 52g | 8g |