Słodkości

Naleśniki z serem

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe z puszystym serem. To danie na słodko, nie tylko dla dzieci. Niebo w gębie.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 8 naleśników

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
– 1 szklanka mąki pszennej (250g)
– 1 i 1/3 szklanki mleka
– szczypta soli
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka masła
– 1 jajko

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
– 300g twarogu śmietankowego
– 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
– 2 żółtka
– 2 łyżki cukru (30g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto – do miski wkładam wszystkie suche składniki, wbijam jajko, wlewam mleko i łączę wszystkie produkty za pomocą łyżki, można również użyć do tego celu miksera. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i wlewam ją do ciasta. Wszystko dokładnie mieszam i ciasto gotowe. Rozgrzewam patelnię i wlewam chochlą porcję ciasta, od razu podnoszę patelnię i przechylam ją, aby ciasto dokładnie pokryło całe dno. Jeśli masz dobrą patelnię nie musisz wlewać na nią tłuszczu przed nalaniem ciasta, jeśli jednak ciasto przywiera, musisz dać każdorazowo odrobinę tłuszczu. Smażę około minuty z jednej strony i przewracam na drugą, tu wystarczy około 30 sekund i naleśnik gotowy. Z podanej porcji składników wyszło mi 8 naleśników, układam je na talerzu jeden na drugim, dzięki czemu robią się miękkie i elastyczne.
Masa serowa – ser rozgniatam w misce widelcem, wsypuję cukier zwykły i wanilinowy, dodaję żółtka i wszystko razem mieszam.
Biorę kolejno naleśniki, nakładam na połowę ser i zakrywam go drugą połową i później ponownie składam na pół w trójkąt. Tak przygotowane naleśniki, wkładam na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju i podsmażam około 30 sekund z każdej strony. Po wierzchu posypuję cukrem pudrem. Można dodać owoce, polać syropem klonowym, udekorować bitą śmietaną lub nutellą.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
219592g87g267g