Kolejna propozycja pieczywa dla osób na diecie ketogenicznej. Tym razem z mascarpone i mozzarellą.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS ODPOCZYWANIA CIASTA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 4 bułeczki
SKŁADNIKI:
– 25g łuski babki jajowatej
– 3 jajka
– 175g serka mascarpone
– 50g mozzarelli
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– opcjonalnie ulubione nasiona
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wsypuję łuskę babki jajowatej, sól i proszek do pieczenia. Mozzarellę ścieram na tarce na drobnych oczkach. Dokładam mascarpone, startą mozzarellę i wbijam jajka. Wszystkie składniki łączę za pomocą łyżki, albo miksera i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie ciasto dzielę na 4 części i formuję mokrymi rękoma 4 bułki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180°C, w opcji góra/dół. Piekę na środkowej półce przez 30 minut.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
941 | 51g | 112g | 4g |