Wspaniałe ciasto na pyszną domową pizzę. Bardzo prosty i sprawdzony przepis.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS WYRASTANIA CIASTA: 45 minut
CZAS PIECZENIA: 10 minut
LICZBA PORCJI: 2 cienkie spody o średnicy ok. 30 cm
SKŁADNIKI:
– 350 g sos do pizzy, przepis znajdziesz klikając w link Sos do pizzy
– 500g mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżeczki papryki słodkiej
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii
– 50g drożdży świeżych
– 3 łyżki oleju
– 1/4 łyżeczki cukru
– 125ml mleka
– 125 ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W garnku podgrzej mleko z wodą, nie za mocno, ma być ciepłe, a nie gorące. W misce pokrusz drożdże, wsyp cukier, zalej mlekiem z wodą i dodaj olej. Dokładnie wszystko wymieszaj, nakryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia, na około 15 minut.
Do drugiej miski wsyp mąkę, sól, paprykę, oregano i bazylię, wymieszaj. Gdy drożdże zaczną się pienić przelej je do miski z mąką i przyprawami. Mieszaj składniki początkowo łyżką, a później wyrób rękoma ciasto. Gdy już uformujesz gładką kulę, nakryj miskę z ciastem bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 250°C, w opcji góra/dół. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę i podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i przełóż na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj sosem do pizzy. Przepis na sos znajdziesz w kategorii Różności lub klikając w link Sos do pizzy. Następnie ułóż na wierzchu swoje ulubione dodatki, np. salami, pieczarki, cebulę i wszystko posyp startym serem. Pizzę piecz 10 minut.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
2965 | 80g | 46g | 571g |