Różności Sałatki i surówki

Kapusta biała zasmażana

Pyszna kapusta zasmażana, bez mąki. Z dodatkiem wędzonego boczku.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 300g

SKLADNIKI:
– 250g kapusty biała stożkowa lub młoda, jeśli stara to trzeba dłużej dusić
– 20g wędzonego boczku
– 1 łyżka smalcu
– 50g cebuli
– 1 łyżka oleju
– ćwierć łyżeczki soli
– ćwierć łyżeczki pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na oleju podsmaż boczek i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Kapustę poszatkuj lub pokrój na cienkie paski, włóż do miski, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. W garnku rozgrzej smalec i przełóż kapustę. Smaż na małym ogniu około 5 minut często mieszając drewnianą łyżką. Wlej 1/4 szklanki wody i duś około 10 minut. Dodaj boczek z cebulką, wszystko wymieszaj i smaż kolejne 5 minut. Możesz dodać pokrojony drobno koperek.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
3578g28g23g