Pyszna bułka, idealna do kebaba, ale tak naprawdę możesz ją zjeść z czymkolwiek tylko zechcesz.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut
CZAS WYRASTANIA CIASTA: 60 minut
LICZBA PORCJI: 4
SKŁADNIKI:
– 150 ml ciepłej wody
– 400g mąki pszennej
– 100g śmietany kwaśnej 18%
– 1 łyżeczka soli
– 10 ml oliwy
– 25g świeżych drożdży
– żółtko jajka do posmarowania ciasta
– ziarna sezamu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wkrusz drożdże, zalej ciepłą wodą i dodaj łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj, nakryj ścierką kuchenną i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsyp resztę mąki, dodaj śmietanę, sól, oliwę i rozpuszczone wcześniej drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie wyrabiaj ciasto ręką, około 10 minut. Do miski wlej odrobinkę oliwy i posmaruj nią dno i ścianki naczynia, włóż kulę ciasta, nakryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C, w opcji pieczenia góra/dół, a na blachę wyłóż papier do pieczenia. Na papier wyjmij kulę ciasta i spłaszcz ją za pomocą wałka formując placek o średnicy około 30cm, grubości około 1,5cm. Po wierzchu posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp ziarnami sezamu. Blachę włóż do piekarnika, na środkową półkę i piecz 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj chwilę, aż wystygnie. Z takiego placka masz dwie połówki, albo 4 ćwiartki bułek. Jeśli nie wykorzystasz całości bułkę można zamrozić.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
1772 | 48g | 44g | 304g |