Pyszny chlebek, który smakuje jak babka bananowa. Gdy masz w domu bardzo dojrzałe owoce, których już nikt nie chce zjeść. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 60 minut
LICZBA PORCJI: 800g
SKŁADNIKI:
– 300g dojrzałych bananów
– 250g mąki pszennej
– 70g masła
– 100g cukru
– 1 jajko
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 szczypta soli
– 5ml oliwy do natłuszczenia blachy do pieczenia (keksówka o wymiarach 9/25 cm)
– bułka tarta do obsypania blachy w środku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło włóż do garnka i roztop na małym ogniu, odstaw żeby trochę przestygło. Banany obierz ze skórki, włóż na talerz i jak najdokładniej rozgnieć widelcem, na gładką pulpę. Do miski wbij jajko, wsyp cukier i zmiksuj na puszystą pianę. Dodaj banany i masło i dokładnie wymieszaj łyżką. W drugiej misce wymieszaj mąkę z solą i sodą. Wsypuj stopniowo mąkę do masy bananowej i dokładnie połącz wszystkie składniki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C, w opcji góra/dół. Keksówkę o wymiarach 9cm/25cm, wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Do przygotowanej formy przełóż ciasto. Blachę włóż do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez 60 minut.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
2158 | 36g | 70g | 357g |