Pyszny domowy kebab z kurczakiem i sosem czosnkowym. Bardzo smaczne danie i proste w wykonaniu.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut (+ czas na przygotowanie bułki i sosu)
LICZBA PORCJI: 4 porcje
SKŁADNIKI:
– bułka, przepis znajdziesz klikając w link Bułka do kebaba
– 300g sosu czosnkowego, przepis znajdziesz klikając w link Sos czosnkowy
– filet z kurczaka 400g
– 3 łyżki przyprawy do kebaba
– 50ml oleju
– 100g sałaty
– 200g modrej kapusty
– 100g cebuli
– 200g pomidora
– 200g ogórka kiszonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zgodnie z przepisem zrób bułkę i sos. Mięso oczyść, pokrój w cienkie paski i włóż do miski. Do mięsa wlej 25ml oliwy i wsyp przyprawę do kebaba. Osobiście wolę kebab shoarma, od kebab gyros. Dokładnie wymieszaj, aby całe mięso pokryło się przyprawą. Na patelnię wlej resztę oleju i podsmaż na nim mięso na małym ogniu, około 10 minut. Przygotuj warzywa. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, kapustę drobno poszatkuj, pomidory i ogórki pokrój na cienkie plastry, a cebulkę w cienkie piórka. Natnij bułki, wysmaruj je w środku sosem i włóż wszystkie produkty. Po wierzchu polej resztą sosu i gotowe, można zajadać.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
4432 | 154g | 268g | 356g |