Pyszne gołąbki w wersji keto, z kalafiorem zamiast ryżu, a smakują prawie identycznie.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
CZAS GOTOWANIA: 2h
LICZBA PORCJI: 10 sztuk
SKŁADNIKI:
– główka białej kapusty, dokładnie 10 liści
– 500g mielonej karkówki
– pól łyżeczki soli
– pół łyżeczki pieprzu
– 300g różyczek kalafiora
– 100g cebuli
– 20g masła klarowanego
– 2l rosołu lub bulionu, przepis znajdziesz klikając w link Rosół z kury
– 500g słoniny bez skóry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, odstaw do wystygnięcia. Wytnij głąb z kapusty i włóż ją do garnka z wrzątkiem, wyciętym miejscem do dołu i gotuj około 10 minut, na małym ogniu. Masz chwilkę czasu, więc do miski włóż mięso, dodaj sól i pieprz oraz podsmażoną wcześniej cebulkę i wszystko wymieszaj. Różyczki kalafiora zetrzyj na tarce albo drobno pokrój i dołóż do mięsa. Połącz dokładnie wszystkie składniki. Kapustę przekręć ostrożnie na drugą stronę i po 3 minutach zdejmij 2 liście, odczekaj kolejne 3 minuty i zdejmij kolejne 2, itd. Na każdym liściu odetnij zgrubienie, nakładaj porcję farszu, złóż do środka boki liścia i zwiń ciasno w rulon, od grubszej strony, do drugiej krawędzi liścia. Zwiń tyle sztuk na ile wystarczy Tobie farszu. Na dnie garnka wyłóż plastry słoniny, na nich ułóż przygotowane gołąbki i zalej wszystko rosołem. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. W czasie gotowania nie musisz mieszać i pilnować potrawy, ponieważ plastry słoniny chronią przed przypaleniem. Ja zostawiam je w bulionie na noc i wyjmuję dopiero następnego dnia rano. Wówczas, gdy ociekną z rosołu, część zamrażam, a te które planujemy jeść, przed podaniem, smażę na łyżce oleju, na małym ogniu do uzyskania zarumienionej kapuścianej skórki.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
1494 | 116g | 92g | 66g |