Słodkości

Kokosowy pudding z tapioką

Bardzo smaczny deser na bazie tapioki z mlekiem kokosowym i musem z mango. Pożywny dietetyczny pudding.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS MOCZENIA KULEK TAPIOKI: minimum 3 godziny, ja zazwyczaj zalewam je wieczorem, a deser robię następnego dnia
LICZBA PORCJI: 3 deserki

SKŁADNIKI:
– 40g kulek tapioki
– 250ml mleka kokosowego
– 1 łyżeczka cukru
– aromat waniliowy 5 kropli
– 1 owoc mango (mogą być inne, np. truskawki, maliny, borówki, marakuja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kulki zalewam mlekiem na noc. Następnego dnia przelewam całość do garnka i doprowadzam do wrzenia, dodaję cukier i esencję waniliową i gotuję 3 minuty delikatnie mieszając. Wyłączam gaz i daję tapioce troszkę przestygnąć. Następnie przekładam ją do małych słoiczków i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Nie wkładam do lodówki, gdyż tapioka najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Mango kroję w kostkę i blenduję na mus, przekładam na tapiokę i gotowe.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
5635g26g79g