Różności Sałatki i surówki

Modra kapusta

Pyszna czerwona kapusta przygotowana w tradycyjnej wersji z jabłkiem. Polecam do kaczki.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 450g

SKŁADNIKI:
– 350g modrej kapusty
– 100g jabłka
– 50g cebuli
– 1 łyżka smalcu
– 1 łyżeczka oleju
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki pieprzu
– pół łyżeczki cukru
– łyżeczka soku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na oleju. Kapustę poszatkuj lub pokrój w cienkie paski i posyp solą oraz pieprzem, wymieszaj. W garnku rozgrzej smalec i wrzuć kapustę. Smaż na małym ogniu około 5 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Wlej 1/4 szklanki wody i duś pod przykryciem około 15 minut. Jabłko zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Do kapusty dodaj sok z cytryny, jabłko oraz cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze około 10 minut, często mieszając.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
3497g18g45g