Różności

Smalec ze słoniny

Przepis na czysty smalec, z samej słoniny z odrobiną soli.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 40 minut
LICZBA PORCJI: 350g

SKŁADNIKI:
– 600g słoniny bez skóry (jeśli ma skórę usuń ją i wyrzuć)
– ćwierć łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Słoninę pokrój w małą kostkę. Przełóż na zimną, dużą patelnię, z wysokim rantem. Ustaw średnią moc palnika. Po 10 minutach zamieszaj całość, zmniejsz ogień i smaż skwarki jeszcze około 30 minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Słonina będzie się stopniowo wytapiać. Gdy zobaczysz, że skwarki są już małe i wysmażone wyłącz ogień. Gdy trochę przestygnie przecedź go do szklanej miseczki przez sito, wsyp sól i wymieszaj. Odstaw do schłodzenia.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
31360g349g0g