Mięso i ryby

Żeberka w miodzie

Mój sprawdzony przepis na soczyste żeberka pieczone w miodzie.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS PIECZENIA: 60 minut
LICZBA PORCJI: 2

SKŁADNIKI:
– pół kg żeberek wieprzowych
– 30ml oleju
– 50 g cebuli
– pół szklanki bulionu albo wody
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżka musztardy dijon
– 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
– 2 łyżki masła klarowanego
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– pół łyżeczki pieprzu
– pół łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dzień przed planowanym pieczeniem żeberek, wieczorem, kroję żeberka na porcje i wkładam je do miski. Wlewam olej, wsypuję sól, pieprz i paprykę, wszystko dokładnie mieszam, przekładam do pojemnika i wkładam do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmuję mięso z lodówki. Rozgrzewam na patelni masło i obsmażam żeberka z każdej strony około 5 minut. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190°C, w opcji góra/dół. Do naczynia żaroodpornego wlewam sos sojowy, miód i dorzucam musztardę wszystko dokładnie mieszam. Cebulę kroję w piórka, czosnek zgniatam nożem i przekłam do naczynia, w którym lądują też żeberka i tłuszcz z patelni. Wkładam do rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę i piekę 60 minut pod przykryciem, w trakcie dwa razy wyjmuję naczynie i odwracam żeberka na drugą stronę. Ostatnie 5 minut piekę już bez przykrycia.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
2307108g175g78g