Różności

Zakwas żytni

Naturalny zakwas żytni, który wykorzystasz do zrobienia najlepszego chleba jaki miałaś/eś okazję jeść w swoim życiu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 dni
LICZBA PORCJI: 300g

SKŁADNIKI:
– 250g mąki żytniej razowej
– 250ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do wyparzonego słoika o pojemności 1l, wsyp 50g mąki i wlej 50ml ciepłej wody. Wymieszaj składniki, nałóż nakrętkę i odstaw słoik w ciemne miejsce, najlepiej gdzieś do szafki. Codziennie, przez 4 kolejne dni, staraj się o tej samej porze, dosypywać po 50g mąki i wlewać 50 ml ciepłej wody, mieszaj składniki i odstawiaj słoik w to spokojne miejsce 🙂 Szóstego dnia możesz już upiec swój pierwszy chleb! Resztę zakwasu albo schowaj do lodówki, albo znowu daj jemu jeść :), jeśli chcesz już następnego dnia piec kolejny chleb to daj jemu 200g mąki i 200g wody, jeśli za 5 dni będziesz piec to dawaj codziennie po 50g/ml, jeśli natomiast chowasz zakwas do lodówki, to na dzień przed planowanym pieczeniem chleba wyjmij słoik z lodówki i dokarm zakwas 200g mąki, na 200ml ciepłej wody i kolejnego dnia możesz piec chlebuś 🙂

*Jeśli za bardzo dokarmisz zakwas to może Ci uciec ze słoika, więc polecam wkładać słoik do miseczki i dopiero do szafki 🙂

Kalorie w 100gBiałkoTłuszczeWęglowodany
1734g1g37g