Zmieniona wersja carbonary, którą bardzo polecam. Głównym składnikiem sosu jest ser pleśniowy, który nadaje jemu bardzo wyrazisty smak.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut
LICZBA PORCJI: 3
SKŁADNIKI:
– 150g piersi z kurczaka
– 150g boczku
– 100g cebuli
– 1 ser pleśniowy 100g
– 200g kwaśnej śmietany 18%
– 300g makaronu tagliatelle
– 3 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fileta z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Smaż 3 minuty. Dodaj mięso i smaż kolejne 5 minut. W tym czasie pokrój boczek w paseczki i przełóż na patelnię. Ser pleśniowy pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię. Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie składniki. Gdy ser już dokładnie się rozpuści, przełóż do sosu ugotowany wcześniej makaron, podgrzej mieszając kolejne 3 minuty i gotowe.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
2526 | 118g | 148g | 176g |