Pyszna domowa chińszczyzna. To łatwe w przygotowaniu danie, które jest bardzo pożywne i niezwykle aromatyczne.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut
LICZBA PORCJI: 3
SKLADNIKI:
– 400g piersi z kurczaka
– 1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub słodkiej
– 250g makaronu chow mein
– 300g papryki czerwonej
– 250g cebuli
– 1 duży ząbek czosnku
– 2 cm korzenia imbiru
– 125g marchewki
– 5 łyżek sosu sojowego
– 100g kiełków fasoli Mung
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki sezamu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety oczyść i pokrój w kostkę lub w paski, włóż do miski, polej sosem sojowym i posyp ostrą papryką, następnie dokładnie wymieszaj i odstaw. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę w talarki. Imbir zetrzyj na tarce albo pokrój drobno. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż na nim cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Dodaj mięso i smaż około 10 minut. Dodaj paprykę, marchew, kiełki i cukier, dokładnie wymieszaj i smaż kolejne 5 minut ciągle mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w połowie szklanki zimnej wody i wlej na patelnię, dokładnie wszystko wymieszaj, dorzuć ugotowany wcześniej makaron i podgrzej wszystko jeszcze 3 minuty. Sezam upraż 2 minuty na suchej patelni i udekoruj nim swoje danie.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
1088 | 114g | 32g | 93g |