Mięso i ryby

Kurczak curry

To proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie kuchni indyjskiej. Kurczak z pastą curry, w mleczku kokosowym, a do tego ryż.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut
LICZBA PORCJI: 3

SKŁADNIKI:
– 450g piersi z kurczaka
– 300g żółtej papryki
– 150g cebuli
– 1 duży ząbek czosnku
– 2 łyżeczki pasty curry
– 2 łyżki oleju
– 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
– 125g marchewki
– 1 łyżka przyprawy curry
– 1 płaska łyżeczka kurkumy
– 3 łyżki oleju do smażenia
– ryż, u mnie jaśminowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso pokrój w kostkę, włóż do miski, dolej 2 łyżki oleju, wsyp przyprawę curry i kurkumę, wymieszaj. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki. Teraz zacznij gotować ryż, aby w tym samym czasie mieć gotowy ryż i sos. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim 3 minuty cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso i smaż około 10 minut. Następnie dodaj paprykę i pastę curry i smaż kolejne 3 minuty. Wlej mleczko kokosowe i gotuj, aż sos się zgęstnieje, jakieś 5 minut i gotowe.

Smaczego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
1330108g79g54g