Przepyszny pasztet drobiowo-wieprzowy. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Proste do zrobienia, zdrowe jedzonko, bez zbędnych dodatków.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS GOTOWANIA MIĘSA: 2h
CZAS PIECZENIA: 60 minut
LICZBA PORCJI: około 1kg pasztetu
SKŁADNIKI:
– 2 udka (300g)
– 400g żeberek wieprzowych
– 1 świeża golonka (300g)
– 2 marchewki (200g)
– 1 korzeń pietruszki (100g)
– kawałek selera (80g)
– 3 ziela angielskie
– 1 liść laurowy
– 1 mała cebula (80g)
– 2 łyżki soli do rosołu + 1 płaska łyżeczka do pasztetu
– 1 duży ząbek czosnku
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 4 plastry wędzonego boczku na dno keksówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Osobiście nigdy nie gotuję mięsa specjalnie na pasztet, ale przy okazji ugotowania rosołu drobiowo-wieprzowego wykorzystuję mięso do zrobienia pasztetu. Jeśli chcesz zrobić wszystko celowo i od podstaw, to niestety potrzebujesz więcej czasu, ale na pewno smak i satysfakcja wynagrodzą wszelkie poświęcenia.
Jak zrobić rosół: Mięso umyj i zalej w garnku zimną wodą, około 5l. Zagotuj i zdejmij szumowiny oraz zmniejsz ogień do minimum. Do rosołu dołóż marchewki, pietruszkę i seler oraz opieczoną nad palnikiem cebulę. Dosyp 2 łyżki soli, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na najmniejszym ogniu około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij z rosołu mięso i warzywa i jak przestygną możesz zacząć robić pasztet.
Mięso i warzywa zmiel w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Do masy dodaj 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jajka, płaską łyżeczkę soli oraz gałkę muszkatołową i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Blachę- keksówkę (9/25cm) posmaruj w środku, na spodzie i ściankach, odrobiną tłuszczu (olej/masło/smalec) i na dno wyłóż plasterki wędzonego boczku. Przełóż mięso na blachę. Staraj się wypełnić dokładnie całą przestrzeń wewnątrz naczynia do wypiekania i wyrównaj powierzchnię pasztetu. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C i piecz pasztet na środkowej półce 80 minut.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
2584 | 193g | 186g | 45g |