Bardzo smaczna wersja strogonowa, ale tym razem bez mięsa, które zastąpiły grzyby.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 1-2
SKŁADNIKI:
– 200g boczniaków
– 300g pieczarek
– 100g cebuli
– 1 kiszony ogórek 100g
– 50g passaty pomidorowej (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego)
– 1 łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej
– 2 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki masła klarowanego
– pół łyżeczki soli
– ćwierć łyżeczki pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Boczniaki umyj i pokrój w paski, wzdłuż blaszek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć na nią boczniaki i smaż 3 minuty. Po tym czasie wlej na patelnię sos sojowy i smaż kolejna 3 minuty. Pieczarki oczyść i pokrój w większe plastry. Boczniaki zdejmij z patelni na talerz, a na patelnię wrzuć pieczarki z łyżką masła i pokrojoną w piórka cebulę. Smaż wszystko około 10 minut, co jakiś czas mieszając składniki drewnianą łyżką. Dodaj musztardę, passatę oraz pokrojonego w kostkę ogórka i wcześniej usmażone boczniaki, wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem 5 minut. Na koniec dodaj łyżeczkę serka śmietankowego typu Philadelphia.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
511 | 24g | 34g | 37g |