Bardzo smaczny żytni chlebek. Tylko zakwas, mąka, woda i sól. Przepis jest bardzo prosty, ale pieczenie chleba wymaga czasu i cierpliwości.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut (gdy masz już zakwas)
CZAS WYRASTANIA CIASTA: 5 godzin
CZAS PIECZENIA: 1 godzina
LICZBA PORCJI: około 1kg chleb
SKŁADNIKI:
– 250g zakwasu żytniego
– 450g mąki żytniej
– 250ml ciepłej wody
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka oleju do nasmarowania blachy
– 5 łyżek bułki tartej do obsypania blachy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj łyżką. Blachę, keksówkę (9/25cm), posmaruj na spodzie i na ściankach odrobiną oleju i wysyp bułką tartą, albo mąką. Przełóż ciasto, dokładnie dociśnij i wyrównaj po wierzchu mokrą od wody łyżką, wówczas ciasto pięknie można wygładzić. Ciasto sięga troszkę ponad połowę blachy. Blachę nakryj folią aluminiową z małym luzem, nie ciasno, i włóż do piekarnika z włączoną lampką, wówczas ma wspaniałe warunki do wyrastania. Po około 5 godzinach ciasto zaczyna wystawać ponad blachę, wówczas piekarnik nastaw na 200°C, w opcji góra/dół, nie wyjmuj blachy, cały czas ma być w piekarniku, nakryta folią. Gdy już piekarnik złapie temperaturę, nastaw czas pieczenia, na 50 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik, zdejmij z blachy folię aluminiową i piecz jeszcze 10 minut. Chleb wyjmij od razu po upieczeniu i zostaw na kratce do wystygnięcia.
*Do ciasta możesz dodać ulubione ziarna lub posypać nimi chleb po wierzchu.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
2080 | 44g | 8g | 497g |