Bardzo smaczna domowa bagietka. Mięciutka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Idealna do kanapek lub zapiekanki z pieczarkami.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS WYRASTANIA CIASTA: 75 minut
LICZBA PORCJI: 3 bagietki długości około 30cm
SKŁADNIKI:
– 20g świeżych drożdży
– 750g mąki pszennej chlebowej
– 250ml ciepłego mleka
– 1 łyżka masła
– 2 płaskie łyżeczki soli
– szczypta cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wkrusz drożdże, zalej je ciepłym mlekiem i posyp szczyptą cukru. Dokładnie wymieszaj składniki, nakryj miskę ręcznikiem kuchennym i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsyp mąkę i sól. Masło rozpuść w rondelku, odstaw. Gdy drożdże zaczną pracować przelej je do miski z mąką i wlej rozpuszczone masło. Na początku połącz produkty łyżką, a następnie wyrabiaj ciasto ręką. Gdy powstanie zwarta kula podsyp ją w misce od spodu i po wierzchu mąką. Nakryj miskę ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, podziel na 3 części i z każdej uformuj wałki o długości około 30cm i średnicy około 4cm. Przełóż je na podsypaną mąką blachę i kolejny raz nakryj ścierką, aby znowu mogło rosnąć kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C, w opcji pieczenia góra/dół. Na najniższej półce piekarnika postaw naczynie żaroodporne i wlej do niego wrzątek. Gdy bagietki wyrosną, natnij ciasto w kilku miejscach po skosie, potrzebujesz do tego bardzo ostrego noża. Blachę z pieczywem włóż do piekarnika na środkową półkę i piecz 25 minut.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
2724 | 80g | 29g | 572g |