Bardzo smaczne placki z cukinii, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
LICZBA PORCJI: 10 placuszków
SKŁADNIKI:
– 250g cukinii
– 2 jajka
– 1/2 płaskiej łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżka łusek babki jajowatej (jeśli nie jesteś na diecie ketogenicznej możesz dodać 2 łyżki mąki pszennej)
– 2 łyżki masła klarowanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Odstaw na kilka minut żeby puściła wodę. W misce rozbełtaj jajka, wsyp sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj składniki. Odciśnij nadmiar wody z cukinii i dołóż ją do miski z jajkami, dodaj łuskę babki i połącz dokładnie składniki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i nakładaj porcje ciasta łyżką, formując placuszki. Smaż po 4 minuty z każdej strony, na średnim ogniu, partiami, za każdym razem dołóż odrobinę tłuszczu na patelnię.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
463 | 20g | 38g | 8g |