Domowa zapiekanka z pieczarkami i serem. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Kilka prostych składników i smaczna kolacja gotowa.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20minut
CZAS PIECZENIA: 5 minut
LICZBA PORCJI: 6 zapiekanek
SKLADNIKI:
– 3 bagietki długości 30 cm, przepis na pyszne domowe bagietki znajdziesz klikając w ten link Bagietka
– 250g pieczarek
– 50g cebuli
– 150g żółtego sera
– 2 łyżki masła
– pół łyżeczki soli
– ćwierć łyżeczki pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pieczarki pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć na nią cebulkę, a po 2 minutach pieczarki. Smaż dalej, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, około 7 minut. Na końcu dodaj soli i pieprzu do smaku. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C, w opcji góra/dół. Bagietki rozetnij wzdłuż, na każdą nałóż pieczarki, posyp startym serem i układaj na blachę. Gdy już wszystkie masz gotowe włóż blachę do piekarnika na około 5 minut, aż ser się rozpuści, a bułka przyrumieni. Podawaj z ketchupem.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
3510 | 130g | 91g | 584g |