Bardzo smaczna zupa z brokułów. Sprawdzony przepis na danie łatwe w przygotowaniu.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: około 2l
SKŁADNIKI:
– 2l rosołu lub bulionu, przepis na pyszny, domowy rosół znajdziesz klikając w link Rosół z kury
– 450g różyczek z brokułów
– 50g cebuli
– 1 mały ząbek czosnku
– 125ml kwaśnej śmietany 18%
– 1 łyżka masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulkę 2 minuty. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze minutkę. Dodaj różyczki brokułów, smaż wszystko jeszcze 5 minut, cały czas mieszając produkty drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Zalej wszystko rosołem i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, do miękkości. Po tym czasie zblenduj wszystkie składniki. Do kremu dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
2186 | 180g | 126g | 119g |