Pyszny dodatek do mięs, ziemniaków, klusek, ryżu i różnych innych dań obiadowych. Powstaje z aromatycznego wywaru z pieczonego mięsa.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka wywaru powstałego w naczyniu po pieczeniu mięsa
– 1 płaska łyżka mąki
– 1 szklanka zimnej wody
– 1 łyżeczka masła
– sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wywar wlej do rondla i podgrzej. Dodaj mąkę i zrób jakby zasmażkę, zalej wszystko szklanką zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Zredukuj płyn do uzyskania gęstej konsystencji, wrzuć masło. Spróbuj i jeśli jest potrzeba to dodaj do smaku odrobinę soli i pieprzu.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
2321 | 1g | 254g | 8g |