Różności

Sos pieczeniowy ciemny

Pyszny dodatek do mięs, ziemniaków, klusek, ryżu i różnych innych dań obiadowych. Powstaje z aromatycznego wywaru z pieczonego mięsa.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: 2

SKŁADNIKI:
– 1 szklanka wywaru powstałego w naczyniu po pieczeniu mięsa
– 1 płaska łyżka mąki
– 1 szklanka zimnej wody
– 1 łyżeczka masła
– sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wywar wlej do rondla i podgrzej. Dodaj mąkę i zrób jakby zasmażkę, zalej wszystko szklanką zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Zredukuj płyn do uzyskania gęstej konsystencji, wrzuć masło. Spróbuj i jeśli jest potrzeba to dodaj do smaku odrobinę soli i pieprzu.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
23211g254g8g