Różności

Kluski do strogonowa

Bardzo łatwe w przygotowaniu kluski kładzione, które idealnie nadają się do strogonowa. Można je przygotować do sosów mięsnych, gulaszu, do bitek czy też mięsa smażonego.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
LICZBA PORCJI: 2

SKŁADNIKI:
– 200g mąki pszennej
– 2 jajka
– 125ml wody
– 1 łyżeczka oleju
– pół łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do dużego garnka wlej około 3l wody, wsyp sól i zagotuj. Do miski wbij jajka, wlej wodę oraz olej i roztrzep wszystko widelcem. Dodawaj stopniowo mąki cały czas mieszając, powstanie dość gęsta masa. Gdy woda już się gotuje, stopniowo wrzucaj do garnka porcje ciasta, wielkości około 1/3 łyżki. Zamieszaj, kluski szybko wypływają na powierzchnię, gotuj je około 2 minut, wyciągnij łyżką cedzakową i gotowe.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
92136g22g149g