Słodkości

Panna Cotta

To przepyszny, delikatny deser, na bazie słodkiej śmietanki. Bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. Osobiście uwielbiam i szczerze polecam.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS CHŁODZENIA: 2h
LICZBA PORCJI: 2 duże lub 4 małe

SKŁADNIKI:
– 500 ml śmietany słodkiej 30% (może być 36%)
– 30g cukru
– laska wanilii
– 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny
– 250g truskawek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Śmietanę wlej do rondla i postaw go na małym ogniu. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i za pomocą tępej krawędzi noża delikatnie zdejmij ziarenka. Zarówno ziarenka jak i laskę wrzuć do śmietany i zagotuj. Gotuj 2-3 minuty ciągle mieszając. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody. Śmietanę zdejmij z ognia, wyciągnij laskę wanilii, dołóż żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozlej śmietankę do pojemniczków, mogą to być małe słoiczki, kokilki albo zwykła szklana miseczka. Przestudź i włóż do lodówki na około 2 godziny. Truskawki zblenduj. Gdy panna cotta już stężeje polej ją owocami i gotowe. Jeśli chcesz wyjąć deser ze słoiczka na talerzyk, to na chwilę słoiczek umieść w misce z wrzątkiem.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
177925g151g67g