Mięso i ryby

Spaghetti Bolognese

Przepis na szybką wersję spaghetti bolognese, z mieloną wieprzowiną. Smaczna potrawa, którą przygotujesz w pół godziny.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 4

SKŁADNIKI:
– 500g makaronu spaghetti
– 750g mielonej wieprzowiny, u mnie mielone z szynki
– 100g cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 500ml passaty pomidorowej
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– szczypta oregano
– szczypta bazylii
– pół łyżeczki soli
– łyżka słodkiej papryki
– ćwierć łyżeczki pieprzu
– 50ml oleju
– 100ml kwaśnej śmietany 18%
– 30g tartego parmezanu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 minuty. Dodaj mięso i za pomocą drewnianej łyżki rozdrobnij mięso na mniejsze części. Dodaj słodką paprykę, bazylię oraz oregano i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż, co jakiś czas mieszając, około 10 minut. Po tym czasie wlej na patelnię passatę pomidorową oraz przecier i duś pod przykryciem około 20 minut. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj składniki. Podawaj z makaronem, a na talerzu sos posyp startym parmezanem.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
3866243g143g389g