Mięso i ryby Różności

Spaghetti Carbonara

Tradycyjna włoska carbonara. Kilka prostych składników i smaczne danie gotowe. Warto wypróbować, ponieważ to pyszna i prosta potrawa, którą można bardzo szybko przygotować.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
LICZBA PORCJI: 2

SKŁADNIKI:
– 300g makaronu spaghetti
– 100g surowego boczku wędzonego lub suszonego – pancetty
– 50g sera: parmezanu, pecorino albo grana padano
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 2 szczypty soli
– 1 szczypta pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ma być al dente. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Boczek pokrój w plastry, a następnie w paseczki. Rozgrzej patelnię, bez tłuszczu, włóż na nią boczek i obsmaż na małym ogniu. Zdejmij boczek z patelni i wlej na nią chochlę wody z gotowania makaronu. Po chwili wrzuć na patelnię makaron, wymieszaj i zdejmij z ognia. W miseczce wymieszaj starty ser z jajkami. Masą serowo-jajeczną zalej makaron, dorzuć wcześniej usmażony boczek i dokładnie wszystko wymieszaj, aż ser się rozpuści i gotowe.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
172287g58g209g