Mięso i ryby

Strogonow drobiowy

Bardzo pyszna potrawa, którą można przygotować w jednym garnku. Strogonow, ale zamiast wołowiny -kurczak.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut
LICZBA PORCJI: 3

SKŁADNIKI:
– 450g fileta z kurczaka
– 250g pieczarek
– 100g cebuli
– 100g kiszonego ogórka
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka musztardy dijon
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– 50ml oleju
– 2 szczypty soli
– 1 szczypta pieprzu
– 150ml śmietany kwaśnej 18%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso opłucz i oczyść, pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w większe plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na nią cebulę i smaż 2 minuty. Po tym czasie dodaj mięso i smaż kolejne 4 minuty, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Wlej na patelnię sos sojowy, wsyp cukier i smaż kolejna 3 minuty. Na patelnię dorzuć pieczarki i smaż wszystko około 10 minut, co jakiś czas mieszając składniki drewnianą łyżką. Dodaj musztardę, przecier pomidorowy oraz pokrojonego w kostkę ogórka, wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut. Wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól oraz pieprz do smaku i danie gotowe. Podawaj z kluskami. Przepis na kluski znajdziesz klikając w link Kluski do strogonowa.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
1208112g67g32g