Keto

Keto pizza

Pyszna keto pizza na spodzie serowym. Bardzo łatwy przepis do przygotowania łącznie z pieczeniem w niecałą godzinę.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS PIECZENIA: 25 minut
LICZBA PORCJI: 1-2

SKŁADNIKI:
– 2 jajka
– 2 płaskie łyżki majonezu (15g)
– 175g mozzarelli w kostce (nie w zalewie) na ciasto i 50g do posypania po wierzchu
– 25g czerwonej papryki
– 50g salami
– 25g cebuli
– 40g pieczarek
– 50g przecieru pomidorowego
– szczypta oregano
– szczypta bazylii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ser – 175g zetrzyj na tarce, na grubych oczkach, przełóż do miski, dodaj jajka i majonez, a następnie dokładnie wymieszaj składniki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, w opcji góra/dół. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, przełóż na nią ciasto i uformuj koło. Blachę włóż do piekarnika na środkową półkę i piecz 20 minut. W tym czasie przygotuj składniki na pizzę. Resztę sera – 50g, zetrzyj na tarce, plastry salami pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, a pieczarki w plasterki. Do przecieru dodaj szczyptę oregano i bazylii i dokładnie wymieszaj, możesz przygotować pyszny sos do pizzy – przepis znajdziesz klikając w link Sos do pizzy. Gdy pizza już się upiecze, wyjmij ją z piekarnika, ale go nie wyłączaj, posmaruj sosem, ułóż wszystkie dodatki, posyp serem i włóż znowu blachę do piekarnika, tym razem na najwyższą półkę, na 5 minut. Po tym czasie wyjmij pizzę i odczekaj 3 minuty, aż trochę przestygnie i możesz zajadać.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
142087g112g16g