Bardzo łatwa w przygotowaniu surówka, która może być doskonałym dodatkiem do obiadu lub lekką kolacją.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 50g liści sałaty lodowej
– 1 średni pomidor (120g)
– 1 kiszony ogórek (100g)
– 50g czerwonej papryki
– 1/4 małej czerwonej cebuli (25g)
– garść szczypiorku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– pół łyżeczki soku z cytryny
– sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Liście sałaty porwij na małe kawałki. Ogórka i paprykę pokrój w kostkę, a cebulkę najpierw w piórka, a potem w drobną kosteczkę. Pomidora najlepiej sparzyć, a następnie zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj, polej oliwą, skrop sokiem z cytryny, a na koniec dodaj soli oraz pieprzu do smaku.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
163 | 4g | 11g | 13g |