Różności

Ziemniaki hasselback

Przepis na pieczone ziemniaki, które są łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo sycące i genialne w smaku. Poza tym wyglądają bardzo zachęcająco.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS PIECZENIA: 80 minut
LICZBA PORCJI: 2

SKŁADNIKI:
– 6 ziemniaków
– 4 łyżki masła (40g)
– 1 średnia cebula (120g)
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu
– pół łyżeczki czosnku granulowanego
– pół łyżeczki tymianku
– pół łyżeczki rozmarynu
– 2 łyżki przyprawy do ziemniaków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Na desce ułóż równolegle dwie drewniane łopatki, a pomiędzy nimi wkładaj kolejno każdego ziemniaka i nacinaj go co 3-4 mm. Dzięki łopatkom łatwiej jest szybko naciąć ziemniaki, tak żeby ich nie przeciąć, bo ostrze noża zatrzymuje się na drewnianych narzędziach. Cebulę pokrój w piórka. Do rondla włóż masło i wsyp wszystkie przyprawy, a następnie całość dokładnie wymieszaj i podgrzej żeby masło się rozpuściło. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, w opcji góra/dół. Przygotuj ziemniaki, w powstałe kieszonki wkładaj piórka cebuli (można włożyć też plasterki boczku). Tak przygotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, po wierzchu posyp dodatkowo przyprawą do ziemniaków i polej całość masłem z przyprawami, a następnie naczynie włóż na środkową półkę piekarnika i piecz bez przykrycia przez 80 minut. Polecam podawać z sosem czosnkowym, przepis znajdziesz klikając w link Sos czosnkowy.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
78914g33g113g