Bardzo prosty przepis na pożywną i zdrową zupę. Wyrazisty smak, który otrzymamy z kilku składników. Polecam.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
LICZBA PORCJI: 3
SKŁADNIKI:
– jeden kalafior, około 800g
– jedna średnia cebula, około 100g
– jeden ząbek czosnku
– 2 łyżki masła klarowanego
– 1l rosołu lub bulionu, przepis na pyszny rosół znajdziesz klikając w link Rosół z kury
– 2 szczypty gałki muszkatołowej
– 50ml śmietany kremówki 30%
– sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kalafior umyj i oddziel różyczki, wystający głąb odetnij i wyrzuć. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek w plastry i obsmaż w garnku na maśle, około 3 minuty. Dodaj różyczki kalafiora i smaż kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Zalej wszystko rosołem i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 15 minut. Zupę zblenduj na krem. Dodaj gałkę muszkatołową i śmietanę, wymieszaj i zblenduj jeszcze raz. Spróbuj i dodaj soli i pieprzu do smaku.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
1433 | 98g | 87g | 84g |