Różności

Krem kawowy

Przepis na pyszny krem kawowy, który wykorzystasz do tortu lub do bezy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
LICZBA PORCJI: około 300g

SKŁADNIKI:
– 200g masła
– 2 jajka
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (można użyć mielonej, wówczas należy ją zalać w filiżance odrobiną wrzątku i odstawić do wystygnięcia)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W garnku zagotuj wodę, około 1/4 pojemności. Metalową bądź szklaną miskę ustaw na garnku gdy woda zaczyna wrzeć, aby móc ubić jajka na parze. Wbij do miski jajka, wsyp cukier i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej i jasnej masy, około 5 minut. Miskę zdejmij z garnka, w rękawicach kuchennych. Uważaj żeby się nie poparzyć. Miksuj dalej do momentu, aż masa wystygnie. W drugiej misce utrzyj masło przy pomocy miksera na gładką, jasną masę, a następnie dodawaj po łyżce masy jajecznej cały czas miksując, na końcu dodaj kawę i masz gotowy krem.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
185219g179g50g