Soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne danie dla dzieci i dorosłych.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 4
SKŁADNIKI:
– 2 filety z kurczaka (około 400g)
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 100g płatków kukurydzianych
– 1 jajko
– 100g mąki pszennej
– 75g mleka
– 1l oleju do smażenia, u mnie kujawski
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety z kurczaka oczyść i pokrój w plastry grubości 1-1,5cm. Przełóż mięso do miski, zalej 2 łyżkami oleju, wsyp paprykę, sól, pieprz oraz czosnek i dokładnie wymieszaj. Płatki wsyp do drugiej miski i rozdrobnij ręką na drobne kawałki. W trzeciej misce przygotuj ciasto z jajka, mąki i mleka, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, do uzyskania gładkiej konsystencji. W garnku rozgrzej 1l oleju, nuggetsy mają pływać w głębokim tłuszczu. Każdy kawałek mięsa zanurz w cieście i obtocz w płatkach, a następnie wrzucaj na gorący olej. Nuggetsy wyciągaj łyżką cedzakową i układaj na talerzu wyłożonym 2-3 warstwami papierowego ręcznika kuchennego, aby mogły ociec z nadmiaru tłuszczu. Gotowe podawaj z sosem czosnkowym, przepis znajdziesz klikając w link Sos czosnkowy, albo innym ulubionym dipem.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
3839 | 117g | 296g | 173g |