Mięso i ryby

Skrzydełka pieczone

Prosty sposób na soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz skrzydełka z kurczaka. Wystarczy do tego ugotować ziemniaki, przygotować surówkę i smaczny obiad gotowy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 60 minut
LICZBA PORCJI: 2

SKŁADNIKI:
– 6 skrzydełek z kurczaka
– 50 ml oleju
– 2 łyżki majeranku
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
– 1 płaska łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu
– 25g cebuli
– 1 mały ząbek czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Skrzydełka umyj i osusz, odetnij lotki i wyrzuć, pozostałą część mięsa włóż do miski. Dodaj połowę oleju i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby marynata okryła całe mięso. Na patelni rozgrzej pozostałą część oleju i obsmaż skrzydełka z każdej strony po 3 minuty. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C, w opcji góra/dół. Skrzydełka ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej po wierzchu tłuszczem z patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Piecz pod przykryciem przez 40 minut, w połowie pieczenia odwróć mięso na drugą stronę. Po tym czasie zdejmij ostrożnie pokrywkę i piecz kolejne 10 minut.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
1823113g146g12g