Różności Słodkości

Bezy

Smaczne, słodkie bezy, aby je wykonać potrzebujesz tylko białek jaj kurzych i cukru pudru. Idealne na ciastka z dodatkiem kremów albo dekoracje tortów i deserów.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS SUSZENIA W PIEKARNIKU: 120 minut
LICZBA PORCJI: około 50 sztuk

SKŁADNIKI:
– 4 białka (żołtka możesz wykorzystać do Spaghetti Carbonara)
– 200g drobnego cukru
– szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka oddziel dokładnie od żółtek i umieść w szklanej lub metalowej misce. Zacznij je ubijać i gdy zaczną się pienić dodaj szczyptę soli, a następnie ubijaj na najwyższych obrotach 3 minuty. Następnie dodawaj po łyżce cukru i cały czas miksuj na najwyższych obrotach. Po wrzuceniu każdej łyżki cukru ubijaj, aż do momentu gdy grudki cukru nie będą wyczuwalne, będzie to trwało do 15 minut łącznie. Powstanie gęsta, gładka i błyszcząca masa. Piekarnik rozgrzej do temperatury 110°C, w opcji góra/dół. Gotową masę włóż do rękawa cukierniczego albo woreczka z odciętym rogiem i formuj na blaszce małe beziki. Blachę wsuń na środkową półkę piekarnika. Po upieczeniu delikatnie otwórz drzwiczki i zostaw je w środku do całkowitego wystudzenia. Polecam podawać z kremem kawowym, przepis znajdziesz klikając w link Krem kawowy.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
84611g0g201g